Titel: Wijs en rustig besluiten nemen
Workshopleider: Fief Macrander

Inhoud

In deze workshop ga je aan de slag met het praktisch toepassen van de principes uit de stoïcijnse filosofie in onze huidige tijd.

De stoïcijnse filosofie ontstond rond 300 v.C. De stoïcijnen verkondigden het belang van kalmte en gelijkmoedigheid. Hun motto was “Doe maar rustig”. Het woord stoïcijns roept daarmee associaties op van iemand die onverstoorbaar is en verder berustend, emotieloos, ‘droogkloterig’ en onverschillig. En dit beeld is niet juist.

De kern bij de stoïcijnen is een andere. Het gaat erom je te realiseren en te accepteren dat je op veel zaken in de wereld geen invloed hebt. Ze liggen buiten je kunnen. Je hebt wel invloed hebt op de manier waarop je zelf met de dingen omgaat. Op je emoties en op hoe je handelt in situaties. Je minder van streek laten brengen door van alles dat buiten je macht ligt. Je kunt beter je energie steken in het vormen van je karakter dan jezelf te laten frustreren door externe zaken. Daar draait het om.

Veel van de stoïcijnse principes waren meer dan 2000 jaar geleden toepasbaar. Veel van deze principes zijn ook nu toepasbaar. In deze workshop gaan we het beeld van de stoïcijnen herzien. Je krijgt een inkijkje in deze praktische filosofie en je kunt een levensfilosofie rijker worden. In lijn van de stoïcijnse filosofie niet alleen denken en voelen, maar juist ook doen. Je leert hoe je jezelf mentaal kunt voorbereiden op tegenslagen die onvermijdelijk op je pad komen. Hoe je rustig kunt blijven als de dingen niet gaan zoals je wilt, mensen niet doen wat jij belangrijk vindt. En welke waarden je kunt gebruiken om te kunnen navigeren door het leven.

Praktische informatie

datum en tijd:
op aanvraag

aantal deelnemers:
20 – 50

locatiegegevens:
In De Ruimte
Oudegracht 230 aan de werf
3511 NT Utrecht
inderuimte.org/contact/

accreditatiepunten:
Accreditatie kan gericht worden aangevraagd
bij in company uitvoering

prijs:
€147,-

Fief Macrander

Deze workshop wordt gegeven door Fief Macrander. Zij is praktische filosoof, psycholoog en mentor. Jarenlang is ze als management trainer en coach werkzaam geweest voor profit en non-profit bedrijven. Vervolgens heeft ze haar vak als psycholoog weer opgepakt en gedurende 15 jaar een eerstelijns psychologenpraktijk gerund. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de toepassing van stoïcijnse principes voor ondernemers en managers. Zij heeft hiervoor het leiderschapsprogramma ‘The Macs’ ontwikkeld waar ondernemers zich ontwikkelen tot wijze leiders. Fief schrijft artikelen over filosofie en interviewt filosofen en schrijvers voor haar podcast Fief’s podcast.