Titel: De kracht van je adem
Workshopleider: Jaro Wanders
Inhoud
Handelen in complexe situaties roept reacties op. Mensen ervaren dan vrijwel altijd spanning en mogelijk ook stress. De spanning kan helpend zijn doordat je concentratie extra hoog is. Stress kan echter ook blokkeren en je waarnemen, denken en handelen beperken. Zelfregie is dan belangrijk. Dat kan op allerlei manieren, maar er is er steeds meer aandacht voor het gebruik van lichamelijke technieken. Via je lichaam kun je rechtstreeks invloed uitoefenen op het stresssysteem. In deze workshop ga je aan de slag met een aantal mogelijkheden om het te beïnvloeden via houding, aandacht/energie en vooral adem.
Ademhalen is iets volkomen vanzelfsprekends. Tegelijkertijd is het voor veel mensen lastig om vloeiend en ontspannen te ademen. De basisademhaling is nogal eens onregelmatig, oppervlakkig, te hoog en te snel. Je lichaam staat dan in stand die aanleiding kan geven tot spanningsklachten, bijvoorbeeld in je rug of schouders. Of je kunt je moe, futloos of juist opgejaagd voelen.
Met een goede basisademhaling kun je een fundamenteel verschil ervaren in je handelen. Aan de hand van eenvoudige oefeningen leer je de basis van je ademhaling beter waar te nemen en te beïnvloeden. Vanuit deze basis maak je kennis met oefeningen over je eigen energie. Daarnaast ervaar je hoe je je kunt positioneren als je te maken hebt met een mogelijk aanvallende of dreigende situatie.
Je ontkomt er als mens niet aan om gedurende de dag momenten van stress te hebben. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk, deadlines of een gesprek waarin je slecht nieuws gaat geven en je mogelijk met agressie te maken kunt krijgen. Hoe zorg je dat tijdens dit soort situaties de stress niet te hoog wordt? Hoe herstel je er naderhand daarvan? Daar gaat deze workshop over op een toegankelijk en praktische manier.
De locatie
Deze workshop wordt gehouden op een bijzondere plek, nl. het Vergadercentrum van DJI. Dit bevindt zich op het terrein van de Penitentiaire Inrichting Nieuwersluis. Deze vergaderlocatie biedt aan geselecteerde gedetineerden de gelegenheid om onder begeleiding horeca-ervaring op te doen. Zo kunnen zij werken aan herstel en terugkeer in de maatschappij.
Veel van de daar gehuisveste vrouwen hebben een eigen verhaal. Denk bijvoorbeeld aan complexe verledens met o.a. huiselijk geweld. Soms hebben ze zich laten meeslepen door omstandigheden om dingen buiten de wet te doen. Ze zijn daarvoor gestraft. Voor veel van de vrouwen daar geldt dat ze er mogelijk niet terecht zouden zijn gekomen als ze eerder in hun leven hulp hadden gehad. Hulp toen ze leefden met geweld om hen heen, hulp met het reguleren van hun eigen stress en spanningsreacties, hulp bij het nadenken over wat er gezegd wordt, over hun eigen keuzes en over wat ze eigenlijk willen in het leven.
Als de mensen straks terugkeren in de samenleving, dan liefst beter toegerust dan voorheen. De instelling geeft hen daarvoor mogelijkheden. RT&C ondersteunt dit van harte. We zijn tenslotte allemaal maar gewoon mensen. Daarom organiseert RT&C soms workshops op deze plek, zeker als er een link is met het achtergrondverhaal van de bewoners. Uiteraard is er voor bezoekers geen enkel veiligheidsrisico. Het is zelfs juist een prettige plek. De vergaderzalen bevinden zich in een apart gedeelte van de PI. Je komt niet in aanraking met het ‘gewone’ gevangenisleven. Je aanwezigheid ondersteunt mensen die moeite doen om hun leven op een betere manier in te richten. Vanwege de bijzondere plek is er een toegangsprocedure. Je hebt hiervoor een legitimatiebewijs nodig.
Jaro Wanders
De workshop wordt verzorgd door Jaro Wanders. Hij is een coach op het gebied van adem en weerbaarheid. Daarnaast heeft hij een dojo waarin hij de krijgskunsten Systema en Aikido geeft. Binnen zijn school gaat het vooral om de vertaling naar het dagelijks leven. In zijn ervaring zijn de eerste stappen het belangrijkste. Door rustig te beginnen en mensen het verschil te laten waarnemen wordt er een goede basis opgebouwd. Waarbij mensen hun eigen kracht ervaren, en hun handelen natuurlijk wordt. Het grootste talent is dat wij geraakt kunnen worden. De vraag is wat we er daarna mee doen en hoe wij onze kracht behouden.
“Alle technieken, zijn ademoefeningen.”